Playground in the museum

The entrance courtyard of the Youth Wing for Art Education at the Israel Museum in Jerusalem is determined as a main gathering place by its numerous visitors; adults, children and groups, as well as by its modern concrete surrounding architecture.
The project- a renewal of the courtyard- tries to combine between a program open to interpretation by its users and a clearly defined context.
The centrally located old pine tree becomes the main actor of the project, the anchor of the design concept. As a tribute to the childhood collective memory of a tree house, a floating little roofed structure where children can hide and over look at the meticulous surroundings of the museum, is positioned high up the tilted trunk. Along with its strong iconic appearance it is also functioning as the peak of one continuous structural element allows various situations occur along.
The structural technique- 2 cm Ipea boards held by a light steel skeleton- creates a range of transparencies from top to bottom. While gradually transforms towards the ground, the element’s surface becomes a playground; sitting elements framing a topography covered with soft EPDM rubber surface.
At night the house is the only element illuminated, and emerges floating above the courtyard’s entrance.

  • Role Architect, in association with Ifat Finkelman, architect.
  • For The Israel Museum, Jerusalem
  • Date 2014

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

photo: Amit Geron

Plan

Plan

Sections

Sections

Details

Details

Details

Details

model of the structure

models of the structure

model of the moving tribunes in front of the house

Stop motion of part of the construction